Jämtlands Flyg opererar en flotta bestående av sex moderna helikoptrar som vi själva äger, och hyr vid behov in extra resurser via dry-lease. Vi producerar runt 3500 flygtimmar per år.

JOBBA HOS OSS INFO:
Vi överväger endast anställning av piloter med erfarenhet som innehar minst tusen (1.000) flygtimmar på helikopter. Vi har härmed branschens hårdaste krav avseende pilotkompetens, och detta har dubbla syften; dels en fördel gentemot försäkringsbolagen, dels vet kunden att det alltid sitter en erfaren pilot vid spakarna i en helikopter med ett spöke i fronten!

Vi innehar Operativ Licens (en uppdaterad lista på vilka flygbolag som har en OL finns hos Transportstyrelsen Luftfart).

Vårt drifttillstånd är AOC.SE.111 (Air Operator Certificate) – är ett operativt flygtillstånd som utfärdas av luftfartsmyndigheten efter regelbundna kontroller av vårt kvalitetsarbete, flygsäkerhetsarbete mm). Med detta tillstånd kan vi transportera passagerare och gods. Vi har också ett bruksflygstillstånd som omfattar övriga flyguppdrag med helikopter (se UPPDRAG).
 Vår tekniska serviceorganisation (EASA-OPS 145-organisation) finns i Östersund vilket innebär att samtliga våra helikoptrar genomgår all service, underhåll och reparationer in-house i vår hangar i Göviken för minimala stilleståndstider och maximal tillgänglighet. Sedan 2010 har vi expanderat och anställt egen teknisk chef för PART-M och erhållit verkstadstillstånd för Part-145 (SE.145.0129).

UlfFamiljeföretag i tredje generationen
I december 2007 tog Gunnar ”Spökis” Anderssons dotterdotter Sara Ahlin Grinde över som företagsledare i det moderna Jämtlands Flyg AB efter sin mor Siw A. Grinde. Siw A. Grinde lämnade över VD-rollen efter över 30 år som högst ansvarige chef. Förutom Sara jobbar också hennes bror och pilot Jonas Grinde i detta familjeföretag i tredje generationen.
I februari 2017 anställdes företagets förste externe vd; Daniel Moverare.

Ulf Grinde – Sveriges mest erfarne helikopterpilot.
Ulf  började flyga när han var 20 år, och landade på över 30’000 timmars flygerfarenhet, var av 8 000 timmar är i flygplan. Till skillnad mot att logga ”rotor-tid” (från att rotorn börjar snurrar till den stannar) som är populärt i dag, så har Ulf bara loggat ”pitch-time” som enbart är tiden då helikoptern verkligen är i luften. Så Ulf är inte bara Jämtlands Flygs mest erfarna pilot utan även Sveriges mest erfarne helikopterpilot. Ulf lade spakarna på hyllan i januari 2016 men är fortfarande mycket aktiv i företaget genom sin styrelsepost.

Ulf är från Funäsdalen och jobbade som snickare när han träffade Siv Andersson, men med Spökis som svärfar var det naturligt att börja jobba i Jämtlands Aero som företaget hette då. Från 1982 till 2016 har Ulf och Siw ägt och utvecklat Jämtlands Flyg till var det är i dag.

SpökisGunnar ”Spökis” Andersson lade grunden för svenskt fjällflyg.
Allt ifrån arbetet som färdmekaniker på flygflottiljen F4 och som trafikflygare vid olika flygbolag, har ”Spökis” varit aktiv och ledande i fjällflygets utveckling. I början bl.a. som flygande radioförsäljare i fjällen (1948-50) och som företagare sedan 1954, när han grundade Jämtlands Flyg. Hustrun Dagmar Andersson skötte kontoret och även sonen Kent ”Lill-Spökis Andersson var verksam i företaget. ”Spökis” omkom i en flygolycka 19 december 1974, och Kent följde samma fruktansvärda öde i april 1977.

Författaren Karl Erik Johansson i Backe har skrivit boken ”Spökis Fjällflygaren” utgiven av Cewe-Förlaget (ISBN 91-7542-135-6) och på Jämtlands Flyg & Lottamuseum på Optands flygfält sydöst om Östersund finns bl.a. ”Spökis” Seabee i modell.

Dagens företag har tidigare tidvis bedrivit sin verksamhet under firmanamnen Jämtlands Flyg & Fiske AB och Jämtlands Aero AB.

Företaget drevs vidare av Gunnar Anderssons dotter Siw A. Grinde  och Ulf Grinde med bl.a. fiskeflyg till egna läger i fjällen. Flygskola, fjällflygskola, fjällräddning, taxi- och fiskeflyg lade grunden till verksamheten. Först med enbart flygplan, men från 1963 även med helikoptrar. I dag är fiskelägren sålda till samebyarna och sjöflygplanen avyttrade till förmån för helikoptrar.

Jämtlands Flyg AB baserar idag sin verksamhet helt och hållet på helikoptrar.

Affärsidé
Jämtlands Flyg AB skall vara förstahandsvalet för helikoptertjänster i Mellansverige och bedriva verksamheten med god lönsamhet genom att erbjuda kostnadseffektiva och säkra tjänster av högsta kvalité till våra kunder, samt vara en trygg partner för kunder, leverantörer och medarbetare.

Vision
Vi ska göra vardagen enklare och tryggare, för de människorna som bor och vistas i vårt fjäll och skogslän!

Mission
Genom att alltid sätta säkerheten främst, överträffa kundernas förväntningar varje gång och ha kul på jobbet kan vi kontinuerligt öka vårt företags värde och vara en positiv kraft i våra kunders och medarbetares liv.